Soep
4 personen
Tomaten-uiensoep met port
Ingrediënten:
50 gram roomboter
2 grote uien
400 gram tomatenblokjes (1 blikje)
1 kippenbouillonblokje
2 el port
1 el balsamico-azijn
3 plakjes biologische ontbijtspek (ongeveer 20
gram)
1 blikje
tomatenpuree (2 el. of 70 g.)
1 laurierblaadje
1 theelepel peterselie
1 theelepel tijm
Evt. brood om ernaast te serveren, bijvoorbeeld
focaccia of ciabatta
Snij de uien in dunne
halve ringen. Verwarm de boter in een soeppan en voeg de uien toe. Bak de uien
op middelhoog tot hoog vuur voor zo’n 15 minuten. Ze moeten een bruin kleurtje
krijgen voor de juiste klassieke uiensoepsmaak. Zorg ervoor dat ze niet
verbranden.
Blus de
uien af met de port en balsamico-azijn. Roer alles goed door elkaar en voeg
vervolgens ook de tomatenpuree toe. Zet het vuur middelhoog en bak nog enkele
minuten mee.
Snij het
ontbijtspek in dunne reepjes. Breng 500 ml. water aan de kook. Voeg het water
samen met de tomatenblokjes, het kippenbouillonblokje, het ontbijtspek,
laurierblaadje, peterselie en tijm toe aan het uienmengsel. Roer door en breng
aan de kook. Zet de pan op laag vuur en laat 35 minuten zachtjes doorkoken. Roer
tussendoor regelmatig.
Als je dat lekker vind kun je de soep nog wat gladder
maken door hem te mixen met een staafmixer of in de keukenmachine. Ik laat hem
vandaag zo, dus dan kan hij geserveerd worden.
Als je brood serveert naast de soep, bereid deze dan
volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de tomaten-uiensoep met wat verse
peterselie er overheen.
Bron:
https://bettyskitchen.nl/tomaten-uiensoep-met-port/