Heldere of witte vloeistof uit uw tepel kan ontstaan door hormonale veranderingen. Bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of de zwangerschap. Ook bij massage van de borst kan er vocht uit de tepel komen. Bloed, bruin vocht of pus uit de tepel komt meestal door een ontsteking. Uw borst kan dan warm aanvoelen. Bij een op de tien vrouwen met bloed of bruin vocht uit de tepel, is borstkanker de oorzaak.

De borst is opgebouwd uit klierweefsel en vetweefsel. In dit weefsel zitten per borst vijftien tot twintig melkgangen. Deze zijn bedoeld voor de productie van moedermelk. In het oppervlak van de tepel zitten hele kleine openingen waarin de melkkanalen van de borst uitmonden. Bij afscheiding uit de tepel loopt er spontaan vocht uit de tepel. Dit kan ook gebeuren tijdens massage van de borsten of knijpen in de tepel. Het vocht kan uit één of uit beide tepels komen. Ook kan het bij zowel vrouwen als bij mannen optreden.

Normale tepelafscheiding

Door schommelingen in de hormoonspiegel tijdens de menstruatiecyclus worden de melkklieren actief. Hierdoor gaan deze vocht afscheiden. Meestal merken vrouwen daar niets van omdat het lichaam het vocht weer opneemt. Bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, stroomt melk uit de tepel. Ook bij pasgeborenen, bij meisjes in de puberteit en bij het gebruik van de anticonceptiepil kan een melkachtige substantie uit de tepel komen. Veel artsen beschouwen tepelafscheiding rond de laatste menstruatie van de vrouw (de menopauze) ook als een normale vorm van tepelafscheiding. Door de veranderende hormoonspiegels in deze periode kunnen de melkgangen verstoppen en uitzetten. Door de borsten te masseren kan de vrouw de melkgangen leegmaken. Er komt een plakkerige vloeistof uit de tepels die wit, grijzig, bruin, geel of oranje kan zijn. Er zijn ook artsen die deze vorm van tepelafscheiding als abnormaal beschouwen. Sommige vrouwen krijgen vocht uit de tepels door warmte, bijvoorbeeld na een warm bad.

Abnormale tepelafscheiding

Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.

Een verhoogd prolactinegehalte kan verschillende oorzaken hebben

  • Bepaalde medicijnen, zoals bij een depressie of een hoge bloeddruk
  • Tumor in de hypofyse
  • Cysten in de eierstokken
  • Te traag werkende schildklier.

Afscheiding van helder vocht uit de tepel wordt meestal veroorzaakt door goedaardige aandoeningen in de borst. Pussige afscheiding uit de tepel is meestal het gevolg van een ontsteking of abces in de borst.

Bloederige afscheiding kan een teken zijn van een goedaardige of kwaadaardige aandoening in de borst. Bloederige tepelafscheiding bij mannen is meestal het gevolg van een kwaadaardige borstaandoening.