Videogesprekken met Jitsi

Met Jitsi kun je heel makkelijk videogesprekken tussen meerdere deelnemers organiseren. De beschrijving hieronder is voor Windows-gebruikers. Voor iOS (Ipad of Iphone) en voor Android (tablets, telefoons) is er de app Jitsi meet in de appstore of Google Play; die heeft dezelfde mogelijkheden, maar alle knopjes zitten natuurlijk ergens anders.

Meedoen met een bespreking

Je wordt uitgenodigd met een mailtje of appje met een link naar een jitsi-kanaal: meet.jit.si/NAAMVANHETKANAAL. Als je daarop klikt ga je naar het kanaal en dat ziet er ongeveer zo uit:

Vanaf nu zien en horen de andere aanwezigen jou! Je ziet afbeeldingen van een of meer deelnemers, inclusief jezelf, en onderaan negen knopjes, van links naar rechts:

Tips voor videogesprekken en Jitsi

Soms verschijnt er een geel blokje met Browserwaarschuwing. Je kunt dit openen (op driehoekje klikken) en laten verdwijnen (op OK). Verder negeren, niets aan de hand.

Als je met een grote groep bent (meer dan tien) laat dan iedereen zijn microfoon uitzetten. Anders is er altijd wel ergens een storend bijgeluid.

Je kunt je mike tijdelijk ontdempen met de spatiebalk; zolang je die ingedrukt houdt, staat je mike weer open (push-to-talk).

Er kunnen wel een paar mensen tegelijk praten, maar samen zingen of iets opzeggen gaat erg slecht.

Wordt het te onrustig in je "zaal" (krakende chipszakken, blaffende honden, etc.), dan kun je alle deelnemers dempen met opdracht mute everyone onder de drie stipjes.

Een deelnemer kan alleen zichzelf ont-dempen! Je kunt (als kanaaleigenaar) wel van anderen de mike uitzetten, maar weer aan moeten ze zelf doen met de microfoon-knop (of spatie).

Soms kunnen sommige beelden bevriezen of sommige deelnemers horen elkaar niet meer. Even het gesprek verlaten en weer terugkomen kan dan helpen.

Met alle videootjes naast elkaar vraagt Jitsi om een vrij goede internetverbinding!

Een kanaal maken

Bedenk een naam voor je gesprek (kanaal), bv BreiclubBreda en ga naar de site meet.jit.si. Onder Een nieuwe vergadering starten typ je jouw bedachte naam in, dus BreiclubBreda, en beuk op de blauwe Start. Het kanaal wordt aangemaakt en je komt er meteen in terecht.

Kopieer in de adresbalk van je browser de URL, in dit geval https://meet.jit.si/BreiclubBreda, en mail die naar de andere breiers in Breda. De deelnemers kunnen vanaf nu het kanaal testen en kijken of ze met de knopjes kunnen werken.

Als je een tijd hebt afgesproken om elkaar te ontmoeten, komen er meerdere tegelijk en zit je in het gesprek.


Gerard Tel.