47. Strijd tegen Ziggo

Jarenlang heb ik last gehad van knetterende geluiden die op diverse kortegolf-banden te horen waren. Pas eind 2021 kon ik de oorzaak achterhalen: slechte (en dure!) Ziggo Powerline adapters. Het stoorprobleem is nu verdwenen, maar Ziggo veroorzaakt nog meer problemen. Lees en huiver (en kom in actie)!

Het probleem

Op grote stukken van het kortegolf spectrum hoorde ik altijd knetterende geluiden. Het lijkt een beetje alsof iemand met een drilboor werkt, en dit op meerdere frequenties tegelijk! Gelukkig waren niet alle frequenties besmet, de amateurbanden bijvoorbeeld waren schoon. Maar halverwege de 60m band begon opeens de ellende: onder 4830kHz geen centje pijn, draai je verder dan groeit de overlast aan tot volle sterkte voorbij de 4850.

Ik heb een aantal keren geprobeerd de bron te vinden. Door bv stekkers een voor en los te halen, de wasmachine en het zonnepaneel uit te schakelen, etc.

Diagnose

In 2021 heb ik een wat uitgebreidere kortegolf-ontvangset opgetuigd, bestaande uit een Yaesu FRG-7700, langdraad antenne, een E3 Raamantenne, een Tecsun PL-680 portable, en een Sony ICF-SW35. Toch wel erg jammer als je dan hoofdzakelijk drilboren hoort, dus ondernam ik in december 2021 weer nieuwe pogingen om de bron van de storingen te vinden.

Eerst de zonnepanelen nog eens afgeschakeld, de stofzuiger, de wasmachine, de CV-ketel: geen effect. Dan in de stoppenkast de hoofdschakelaar uitgezet: de storing ging onveranderd door, conclusie dus dat het niet uit mijn eigen huis kwam.

Toen kreeg de linkerbuurman de Sony mee, met het verzoek thuis de stekkers een voor een te verwijderen, om zo te luisteren of de storing zou verdwijnen. Buurman boekte helaas geen resultaat bij deze speurtocht.

Bij de rechterbuurman ging ik zelf door het huis met de Sony. Ook hier was er geen enkel apparaat dat je kon uitschakelen om de storing te laten verdwijnen. Wel merkte ik, dat bij het verwijderen van een Ziggo stekker-router (rechts op de foto) het geluid van sterkte veranderde. Tenslotte kwam ik als laatste noodgreep op het idee om beide routers tegelijk uit het stopcontact te halen. Bingo! Een heerlijke rust kwam uit de Sony. Als ik de stekkers terugstak, begonnen de drilboren na 15sec weer.

Oplossing

De medewerking van Ziggo om dit probleem op te lossen viel een beetje tegen (zie volgende sectie). Er werd een wifi router besteld ter vervanging van de lastpakken en hierdoor verdween mijn probleem bijna helemaal. Toch was er in de luisterhoek nog wel wat rest-geboor te horen op de kortegolf. Het bleek dat linkerbuur toch ook wel van deze Ziggo-terreur in huis had; die apparaten geven bij mij een lager stoorniveau, waarschijnlijk omdat ze verder weg zaten. Bij het testen had hij de afname van de storing waarschijnlijk gemist, omdat bij het uitschakelen van een van de stekkers, de storing nog doorgaat uit de andere.

Maar linkerbuur kreeg juist dezelfde week nieuwe wifi punten van Ziggo, de Deco M4 (een setje van drie stuks). Hiermee was mijn jarenlange storing ten einde. En om in kerst-sfeer af te sluiten, rechterbuur kreeg ook nieuwe Deco's van Ziggo, die rap werden geïnstalleerd, waarna het gekochte wifi-toestel weer naar de winkel werd geretourneerd.

Metingen aan linker-routers

Zowel links als rechts waren twee routers in gebruik, stekkermodellen, een grote en een kleine. Na het gebruik mocht ik ze aan wat proefjes onderwerpen. Het stroomverbruik fluctueert wat, maar is van de grote router ongeveer 7W en van de kleine 2,5W, zodat de jaarlijkse elektriciteitskosten ongeveer 17 a 20 euro zijn.

Ik heb het stoorspectrum van de adapters van de linkerburen geprobeerd op te nemen met de gedigitaliseerde Philips Sloper. Met de adapters in de luisterhoek is het geratel over de hele kortegolfband dominant. Vervolgens werden ze beneden ingeplugd; dan blijkt het geratel in sommige frequentiegebieden sterk en in andere zwak. Het geratel overstemt zwakke zenders in de volgende bereiken (kHz): 2100-2800 (good bye 120m band), 3180-3250 (de 90m is deels gespaard), 3950-4470 (invloed op 75m), 4800-5450 (helft van 60m band), 5830-6380 (vergeet 49m), 6600-8980 (hierin de 41m band), 9140-10200 (inclusief 31m), 10400-11400, 11600-12000 (25m band), 12630-12930, 13500-14900 (22m), 15100-16840 (met 19m band), 17450-20850 (dag 16m), 21270-23820 (13m band).

Je kunt beter spreken van een paar stukjes die schoon zijn tussen de vele storing in. Uiteindelijk kwam er van luisteren op de korte golf niet veel meer terecht! Ik ben heel blij dat de stoorbronnen vervangen zijn en dat ik nu weer met veel plezier op jacht kan naar ver weg gelegen radiostations.

Wat is het eigenlijk?

De apparaten worden geleverd als een Powerline Wifi booster en leveren een datatransport via de netspanningsleidingen. Zulke apparaten bestaan in stoorvrije versie, maar gezien het gebruik van niet-afgeschermde leidingen voor data, ligt risiko van storing op de loer.

Bij een bezoek aan de Kringloopwinkel kwam ik afgedankte adapters tegen, en ook op Marktplaats zijn deze ondingen nog volop te vinden.

Gedrag van Ziggo

Bij de meeste providers krijg je een modem (aansluitkastje) met ingbouwde wifi router erin, zodat je met dat kastje op internet zit en meteen wifi hebt in je huis. Ziggo heeft tegenwoordig zulke modems ook standaard.

Mijn buren hebben wat oudere Ziggo modems, met slecht werkende wifi. Om betere dekking te krijgen, moesten ze de wifibooster aanschaffen (voor €100). Helaas een groot bedrag om slechte werking van de router op te lossen, en dan krijg je ook nog eens radiostoring erbij!

Na het ontdekken van de storing beklaagde buur zich hierover bij Ziggo, maar een modern modem kon er niet af. Voor een modem met ingebouwde wifi zou 2€ per maand betaald moeten worden. Vreemd genoeg kregen linker- en rechterbuurman, ongeveer een week na het indienen van deze klacht, een brief waarin de komst van nieuwe wifi pods werd aangekondigd. Geen enkele referentie aan de klacht.

Andere Ziggo apparaten

Let op met de vele apparaten die Ziggo in je huis parkeert, want de stroomkosten kunnen hoog oplopen! Een Ziggo-abonnee rapporteerde me dat hij van Ziggo in gebruik had: een digitale TV-ontvanger Humax 5100C (12,5), een digitale radio Quantis (3,0), een kabelmodem ConnectBox (11,9), een mediabox Humax 5300 (10,3), nog een ontvanger Humax 5100C (10,8), een ontvanger Humax 5500C (4,1), en een ontvanger Humax IR-FOX C (6,1). De getallen tussen haakjes geven per toestel het opgenomen vermogen als het UIT staat. Samen zorgen de Ziggo apparaatjes voor een vampiergebruik van 58,7W, dus een kostenpost van ongeveer €120 per jaar!


Gerard Tel.