Note for English speakers:
Do not read the text below,
but take this Workshop text.

Workshop

Routeplannen met Wybe

In 1959 bedacht de Nederlandse Wiskundige Edsger Wybe Dijkstra, hoe een computer routes kan uitrekenen. Zijn uitvinding is nog altijd de basis van routeplanners (zoals een TomTom, MIO of Garmin). Hoe werkt het berekenen van routes? Is daaraan nog iets te verbeteren? Hoe kun jij daaraan bijdragen? Op die vragen willen we ingaan in deze leeractiviteit.

Wat heb je nodig?

Inhoud:
Wat heb je nodig?
Wybe installeren
Gebruik van Wybe
Wat kun je doen?
Zelf kaarten maken
Bij deze workshop hoort een
diapresentatie.
De presentatie is gemaakt door Gerard Tel van de Universiteit Utrecht.

Een ZIP file RoutePlanner bevat het Wybe programma en voorbeeld-kaarten.
Het programma Wybe is gemaakt door Bas den Heijer van de Universiteit Utrecht.

Hier is een werkblad met opdrachten waarmee je de demo kunt uitproberen.

Installeren en starten van Wybe

Hier is de ZIP file met bestanden: RoutePlanner.
Een demonstratie-programma Wybe is gemaakt door Bas den Heijer van de Universiteit Utrecht. Je kunt het routeplan-programma Wybe gebruiken, maar je moet het eerst op je computer zetten. Klik op de link en kies openen in Windows explorer (Verkenner). Sleep de map RoutePlanner naar het Bureaublad (of een andere locatie) om hem uit te pakken. Open die map en start de applicatie Wybe.

Hoe je Wybe gebruikt

Als je het programma opstart, krijg je een schermpje te zien zoals hiernaast is afgebeeld. (Deze afbeelding is alleen een screenshot en werkt niet!!) Op het scherm zijn deze controls te gebruiken:

Wat kun je doen met Wybe?

Misschien heb je wel eens ergens gelezen over het algoritme van Dijkstra, of de diapresentatie bekeken.

Zelf kaarten maken

Als je alle opdrachten hierboven een paar keer hebt gedaan.... dan heb je dat wel een beetje gezien. Maar je kunt ook zelf kaarten maken voor Wybe! De meegeleverde kaarten zijn gewoon tekstbestanden waarvan de naam eindigt op .graph.txt. Als je dubbelklikt op atomafstand.graph.txt, wordt het bestand geopend en kun je zien hoe het is opgebouwd.