Welkom bij marco@work, waar ik mijn promotieonderzoek documenteer in het kader van het Determinants of Dialectal Variation project.
Welcome to marco@work, where I document my Ph.D research in the context of the Determinants of Dialectal Variation project.

 Onderdelen
· Startpagina
· Afbeeldingen
· Archief
· Downloads
· Lidmaatschap
· Links
· Onderwerpen
· Statistieken

 Speerpunten
· Meertens pagina
· Video
· Powerpoint
· Paper
· Status
· Literatuurlijst
· Project portaal
· Recentelijk
· Taalhulpjes
· /

 Babylon

 Prijsuitreiking


 marco@work

© 2003-2007
Marco Rene Spruit

marco@work: Literatuur

Zoek op dit onderwerp:   
[ Ga naar startpagina | Kies een nieuw onderwerp ]

Literatuur Er zijn grenzen aan wat je kunt zeggen - Sjef Barbiers

Enigzins verlaat heb ik Sjef Barbiers' oratie Er zijn grenzen aan wat je kunt zeggen, die hij op 1 juni 2006 hield, gelezen. Het bevat onder meer enkele duidelijke voorbeelden van de soorten zinsbouwvariatie in de Nederlandse dialecten. Op Kennislink staat meer over deze gelegenheid en dit thema. (ps: Sjef is mijn co-promotor)




Literatuur Fonologie en morfologie van de Nederlandse dialecten - Ton Goeman en Johan Taeldeman

Als relevante achtergrondinformatie bij het afronden van het Associations among Linguistic Levels paper heb ik Fonologie en morfologie van de Nederlandse dialecten. Een nieuwe materiaalverzameling en twee nieuwe atlasprojecten gelezen, dat in 1996, nr 48, van Taal en Tongval verscheen. Het beschrijft de ontstaansgeschiedenis van de twee complementaire dialectatlassen in wording: de "Fonologische Atlas van de Nederlandse Dialecten" (FAND) en de "Morfologische Atlas van de Nederlandse dialecten" (MAND).




Literatuur A survey of interestingness measures for knowledge discovery - Ken McGarry

Ik zou willen dat ik A survey of interestingness measures for knowledge discovery door Ken McGarry uit 2005 een paar maanden eerder had ontdekt... Dit paper evalueert de huidige stand van zaken in het wetenschappelijke onderzoek naar het meten van de mate van interessantheid van associaties tussen variabelen. Deze informatie is voor mij relevant aangezien ik op zoek ben naar afhankelijkheden tussen de syntactische variabelen in de SAND...

(Meer lezen... | 2519 bytes meer |



Literatuur On Rule Interestingness Measures - Alex Freitas

Als achtergrondinformatie voor mijn presentatie Affinities among syntactic variables heb ik onder meer On Rule Interestingness Measures door Alex Freitas uit 1999 gelezen. Het gaat over de factoren die van belang zijn bij het evalueren van de interesantheid van gegenereerde associatie regels. Hierdoor kwam ik op het spoor van de Piatetsky-Shapiro (1991) principes voor rule interestingness (RI), en de tekortkomingen ervan.




Literatuur Geographic Distributions of Linguistic Variation Reflect Dynamics of Differentiation - John Nerbonne en Wilbert Heeringa

Het paper Geographic Distributions of Linguistic Variation Reflect Dynamics of Differentiation door John Nerbonne en Wilbert Heeringa uit 2006 past de Levenshtein metiing toe op een selectie RND dialecten in Groningen, Drente en Overijssel om het Gravity model van Trudgill te toetsen. De populatiegegevens stammen uit 1815 om de verhullende invloeden van hedendaagse mobiliteit tegen te gaan.

Wellicht had de atlas Doorgaande wegen in Nederland, 16e tot 19e eeuw door Frits H. Horsten, die ik eerder deze week in de Meertens bibliotheek tegen kwam, van pas kunnen komen...

(Meer lezen... | 2158 bytes meer |



Literatuur The Relative Contribution of Pronunciation, Lexical and Prosodic Differences to the Perceived Distances between Norwegian Dialects - Gooskens/Heeringa

In The Relative Contribution of Pronunciation, Lexical and Prosodic Differences to the Perceived Distances between Norwegian Dialects, in: John Nerbonne & William Kretzschmar, Jr. (eds.), Literary and Linguistic Computing, special issue on Progress in Dialectometry: Toward Explanation, 2006) correleren Charlotte Gooskens en Wilbert Heeringa deze taalkundige afstanden met de perceptuele afstand aan de hand van de fabel De noorderwind en de zon in 15 Noorse dialecten.

(Meer lezen... | 2351 bytes meer |



Literatuur Linguistic Distances - John Nerbonne en Erhard Hinrichs

Linguistic Distances door John Nerbonne en Erhard Hinrichs geeft een bondig literatuuroverzicht van het gebruik van de notie van taalkundige afstand op het gebied van Uitspraak, Syntax en Semantiek binnen de Computationele Linguistiek.




Literatuur Van randstad tot landrand - Jo Daan

Ik refereerde reeds in mijn LIN-bundel artikel aan deze begeleidende tekst bij de klassieke dialectkaart van Jo Daan uit 1969. Ik heb het nu herlezen omdat ik dit de BA-studenten wil laten lezen ter voorbereiding op de twee colleges die ik zal gaan geven in Oktober 2006.




Literatuur De analyse van taalvariatie in het Nederlandse dialectgebied - Wilbert Heeringa en John Nerbonne

In De analyse van taalvariatie in het Nederlandse dialectgebied: methoden en resultaten op basis van lexicon en uitspraak door Wilbert Heeringa en John Nerbonne wordt onder meer de correlatie tussen variatie in uitspraak en lexis onderzocht, gebruik makend van data uit de Reeks Nederlandstalige Dialectatlassen (RND). Voor uitspraakmetingen is natuurlijk de Levenshtein afstand ingezet. De lexicale afstandsbepalingen zijn gedaan met behulp van Hans Goebl-s frequentiegevoelige Gewichtiger Identitatswert (GIW) maat. Tenslotte is het vernoemenswaardig dat dit paper, voor zover ik weet, het eerste artikel is waarin mijn werk wordt genoemd...

(Meer lezen... | 1565 bytes meer |



Literatuur Parametric comparison and computational phylogenesis - Gabriele Rigon

Tijdens mijn verblijf in Trieste heb ik van Gabriele Rigon zijn scriptie “Parametric comparison and computational phylogenesis” te leen gekregen. Hij is bij Longobardi afgestudeerd en begeleid door Andrea Sgarro en Claire Fennell. Sinds een half jaar is hij PhD student bij Longobardi en houdt hij zich -net als ik- bezig met het meten van syntactische afstanden binnen Longobardi’s raamwerk. Verder is is mijn helpende hand in het doorlopen van de enkel Italiaanstalige bureaucratische molens. In zijn thesis beschrijft en analyseert hij onder meer op parametrische wijze het Roemeense DP domein en de fylogenetische classificatie ervan met behulp van de MGP methode.