52. Met Kompas naar Kopenhagen

De nieuwe frequentie-indeling voor midden- en langegolf, het zogenaamde "Plan van Kopenhagen", was voor De Muiderkring aanleiding voor een leuk boekje, Het Radiokompas 1950. Dat boekje bevat weinig tekst, maar vooral tabellen met zenders en golflengten en advertenties, en een korte toelichting op het golflengteplan van Kopenhagen.

Het Plan van Kopenhagen was een ingrijpende wijziging en het kreeg dan ook veel aandacht in de radiowereld; voor Erres radio's kon je bijvoorbeeld nieuwe schalen bestellen. Omdat de meest beluisterde zenders, toch altijd de Hilversumse, niet erg ver van plaats verschoven, denk ik dat weinig toestellen van een nieuwe schaal werden voorzien. Hilversum 1 verschoof "maar" van 722 naar 746kHz en Hilversum 2 van 995 naar 1007kHz.

Indeling in 15 plus 121 kanalen

Radiospectrum was in 1950 ook al schaars, en uitgangspunt was zo weinig mogelijk te verspillen door te werken met een vaste kanaalafstand; gekozen werd voor 9kHz (in Amerika is dat 10kHz). Pas later (rond 1975) werd het raster ook op veelvouden van 9 gelegd.

Lange Golf: Kopenhagen koos op de Lange Golf voor negenvouden plus 2, de 15 kanalen liepen dus van 155 (Brasov) tot 281kHz (Minsk). Deze kanaalnummers werden overigens vrijwel niet gebruikt, meestal benoemde men de golflengte van een station. De zender in Droitwich bleef hierdoor werken op exact 200kHz, deze is nauwkeurig genoeg om als tijdreferentie te dienen en kon door marconisten gebruikt worden om het ijk-kristal van de Siemens Debeg af te regelen.

Middengolf: Op de Middengolf waren de frequenties een negenvoud min 1, maar kanaal 1 had een afstand van 10kHz tot kanaal 2. Zo was er kanaal 1 met 529kHz, Beromünster, dan kanaal 2 op 539kHz, Boedapest en liep door tot kanaal 113 met 1538kHz, Freiburg. Vanaf kanaal 114 was steeds maar 8kHz beschikbaar, de kanalen 114 tot 121 gebruikten dus 1546 (Vinnitsja) t/m 1602kHz (Frankfurt). De reden voor de smallere kanalen 114 t/m 121 was om een extra kanaal te creëren voor laagvermogen locale zenders; op de schaal staat dit stukje Middengolf vaak aangegeven als Gewestelijke Zenders. De reden voor de extra kHz op kanaal 1 is me niet bekend.

De Rekenkunde van Negenvouden: In het Amerikaanse 10kHz raster is elke frequentie een 10-voud, wat makkelijk te herkennen is aan het laatste cijfer 0.
Om Kopenhaagse frequenties snel te herkennen, gebriuik je een rekenkundig principe, de negenproef. Deze komt hierop neer, dat je de cijfers van een getal bij elkaar telt en, als het resultaat meer dan 1 cijfer heeft, tel je ook de cijfers daarvan weer bij elkaar. Voorbeeld: De frequentie 155 van Brasov geeft 1+5+5 is 11, dan 1+1 is 2. De frequentie 746 van Hilversum geeft 7+4+6 is 17, dan 1+7 is 8. De Lange Golffrequenties van Kopenhagen zijn allemaal een negenvoud plus 2 en geven altijd 2. De Middengolffrequenties van kanaal 2 t/m 113 zijn een negenvoud min 1 en geven altijd 8. De huidige (2024) LG en MG frequenties zijn een negenvoud en geven altijd 9.

Dwarsliggers?

De eenentwigstigste is niet de eerste eeuw waarin Russen dwarsliggen en de vrede en veiligheid in Europa ondermijnen. Het Radiokompas houdt al rekening met een waarschijnlijkheid dat landen in de Russische invloedssfeer de gemaakte afspraken aan de laars gaan lappen.

Bandbreedte

De afspraken in Kopenhagen omvatten ook een beperking van de audio-bandbreedte tot 4,5kHz. Eerder was zo'n bindende afspraak er niet, en mochten (konden) zenders met flink ruimere zijbanden werken. Dit levert uiteraard regelmatig storingen op tussen zenders op naastgelegen kanalen.

Driekwart eeuw later

Welke van de vele stations uit het Kompas redden het tot 75 jaar na Kopenhagen? De kaalslag onder AM omroepzenders die rond de eeuwwisseling inzette, is na 2020 versneld en er zijn weinig zenders over. De frequenties op de Lange Golf zijn allemaal 2kHz omlaag geschoven en die op de Middengolf 1kHz omhoog, om op veelvouden van 9 te komen.

Lange golf: De zender in Brasov werkt nog op 153kHz, maar wordt meestal overstemd door Algerije. Allouis op 162kHz zendt nog uit, maar zonder modulatie, omdat deze draaggolf een tijdsignaal bevat dat belangrijk is voor Franse klokken. Moskou 1 werkt niet meer. Een IJslandse zender werkt nu op 189kHz, maar is in West-Europa moeilijk te ontvangen. De BBC op 198kHz is al die tijd gebleven, maar werkt nu op een laag vermogen (ontvangst wordt vaak gestoord door zonnepaneel-omvormers die op 200kHz werken). Kiev 1 en Oslo bestaan niet meer (de zenders bedoel ik). Maar op 225kHz is nog steeds Poolse omroep. Uitzendingen uit Kalundborg hebben bijna een eeuw geduurd, het 75-jarig jubileum van Kopenhagen ook bijna gehaald, maar zijn eind 2023 gestaakt.

Middengolf: De stations uit 1950 zijn bijna allemaal weg, en veel landen hebben zelfs alle middengolf-uitzendingen gestaakt. Toch zijn er veel frequenties nog in gebruik bij dezelfde landen als in 1950. Zo vind je in plaats van Boedapest op 539, nu het Hongaarse Kossuth Radio op 540kHz. Praag 1 op 638 heeft plaatsgemaakt voor het eveneens Tsjechische Country Radio. De Nederlandse nationale kanalen 746 en 1007kHz zijn nu als 747 en 1008 toegewezen aan LPAM stations. Het kanaal 1466 van Monte Carlo is nu 1467 voor Trans World Radio. Net als in 1950 is nu 1602kHz de hoogst toegewezen frequentie; in 1950 aan Frankfürt, in 2024 (o.a.) aan Radio0511 in Ternaard.

Verder in het Kompas

Na het overzicht van Euriopese stations op frequentie, vind je in het Radiokompas een lijst met dezelfde info maar gesorteerd op land, en dan nog eens alfabetisch op stationsnaam. Dan Korte Golfstations per land, en Korte Golfstations op frequentievolgorde. Daarbij valt op dat men zich niet erg beperkte tot de nu bekende omroepbanden. Het boekje heeft ook vier bladzijden met adressen van omroeporganisaties (handig voor als je een QSL-kaart of uitzendschema wilde aanvragen) en een wereld tijdzonetabel. Het eindigt met het gebruik van MG kanalen 107 en 120, overzicht van Visserijbanden en alle vier de Nederlandse FM zenders, Televisiebanden en Amateurbanden.


Gerard Tel.