Een van de eerste toepassingen van de microprocessor werd de elekonische zakrekenmachine. Deze calculators waren in eerste instantie nog vrij grote apparaten die alleen de basisfuncties (+, -, : en x) konden uitvoeren, maar nu zijn ze zo ver ontwikkeld dat je voor praktisch geen geld een machientje krijgt, dat veel meer kan en zelfs statistiche berekeningen kan uitvoeren. Tot eind jaren '70, begin jaren '80, waren het vooral nog de rekenlinialen, waarmee veel gerekend werd, maar nu de ontwikkeling van de de microchips met grote sprongen vooruit gaat, worden ook deze tegenwoordig niet meer gebruikt.
De zakrekenmachines die de laatste paar jaar op de markt komen, hebben zelfs al een redelijk geheugen, en kunnen zelfs door de gebruiker zelf geprogrammeerd worden, zijn zelfs voorzien van een kleine display waarop grafieken geplot kunnen worden en hebben dus zo bijna oneindig veel mogelijkheden. (Zie de TI-83 die we op onze school bij de vakgroep wiskunde gebruiken.)
Hier wil ik het in dit werkstuk niet verder over hebben, want dan kan ik nog pagina's verder vol maken en het gaat in dit werkstuk over de geschiedenis van de rekenmachine.
Wel heb ik een pagina geweid aan de belangrijkste producenten van de huidige elektronische zakrekenmachines.

|