Carina van der Veen
Chemistry Technician

News

NEEM 2009 has started .

North Greenland Eemian Ice drilling (NEEM) 2007-2011.

Official Danish NEEM Website

Pictures from ice sampling at BAS

Spot the Polar Bear

Verslag veldwerk april 2005

Samen met Roderik van de Wal (IMAU) en Eric-Jan de Jong (IGF) vertrok ik op dinsdagavond 29 maart naar Noorwegen, om samen met twee onderzoekers van het Norsk Polarinstitutt en twee van de Universiteit van Uppsala een ijskern te boren op de Holtedahlfonna in Spitsbergen.

De boorplek bevindt zich op een ijskap ongeveer 30 km ten noordoosten van de onderzoeksnederzetting Ny Ålesund. Deze plek is geschikt omdat het op een vlak stuk van de ijskap is, daardoor wordt de opbouw van het ijs niet verstoord door de stroming van het ijs, en omdat bekend is dat er daar geen water onder het ijs zit. Niet onbelangrijk is dat de plek relatief makkelijk te bereiken is vanuit Ny Ålesund. In 1991 is op dezelfde locatie al een ijskern geboord door een groep Japanse onderzoekers, en in 2003 en 2004 zijn er radarmetingen gedaan door het Norsk Polarinstitutt.


Bron kaartje: www.kingsbay.no. De boorplek bevindt zich bij de pijl

Voordat wij konden beginnen met boren waren we ruim een week verder. Eerst bleven we anderhalve dag langer dan de bedoeling was in Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard. (Svalbard is de naam van de eilandengroep, waarvan Spitsbergen het grootste eiland is.) Op donderdag was het weer in Ny Ålesund te slecht, en op vrijdag moesten eerst alle mijnwerkers naar hun bestemming gebracht worden, voordat onze vlucht uitgevoerd kon worden. Toen we op vrijdagavond aankwamen in Ny Ålesund was het te laat om iets te doen.

Op zaterdag 2 april hebben we onze uitrusting gekregen, maar er bleken ons die dag maar 5 sneeuwscooters ter beschikking te staan. Toen is besloten dat de mannen een deel van de uitrusting naar de ijskap zouden brengen. Helaas moesten ze een paar kilometer voor het bereiken van de boorplek omkeren, omdat Roderik op ongelukkige wijze zijn knie geblesseerd had. De spullen zijn in een depot achtergelaten, die hebben we de volgende dag mee naar boven genomen. Maar eerst moesten we afscheid nemen van Roderik, die die zondag meteen terug kon vliegen naar Nederland.

Op maandag 4 april gingen we met de laatste spullen naar boven, en die avond hebben we het kamp opgezet. De volgende dag zijn we de hele dag bezig geweest met het opzetten van de boortent, en op woensdag 6 april is de boor opgesteld en ’s avonds hebben we 6 meter en 30 cm ijs geboord. Daarna ging het boorwerk vlot en in de volgende 4 dagen boorden we tot 125,2 meter diepte. De Zweden zijn twee keer naar Ny Ålesund gereden om het ijs weg te brengen. De eerste keer, op vrijdag 8 april, was het prachtig weer, en met z’n vieren hebben we ruim 30 meter geboord en twee snow pits gegraven, één voor sneeuwmonsters, en de andere vlak bij de boortent om later de datalogger van de temperatuursensoren in te begraven. Die dag was het zonnig, en we hebben buiten geluncht. ’s Middags zijn we naar een hoog punt in de buurt gereden, voor radiocontact met Ny Ålesund, en om de prachtige omgeving te kunnen bekijken.







Door Roderiks voortijdige vertrek kreeg ik naast mijn taak van het assisteren van Eric-Jan bij het boren en helpen met het inpakken van het ijs ook de verantwoordelijkheid over het installeren van een sneeuwhoogtemeetmast en een temperatuursensor die in het boorgat achtergelaten moest worden, en het meten van het temperatuurprofiel in het boorgat. Op zondagavond zijn we gestopt met boren, en daarna heb ik de temperatuurmetingen gedaan, en op maandagochtend weer, nadat we eerst de boor hadden afgebroken. De anderen hebben toen de slaaptenten afgebroken, en ’s avonds was alles ingepakt.



Op dinsdag zouden we met het ijs teruggaan naar Ny Ålesund, dan zouden we op woensdag de boor en een deel van de rest van de uitrusting kunnen ophalen, maar het weer was op dinsdag zo slecht dat we de hele dag in de boortent gebleven zijn. Omdat alles al was afgebroken en ingepakt kon er helemaal geen werk gedaan worden.
’s Middags was duidelijk dat het die dag niet zou opklaren, en toen hebben we besloten om woensdag vroeg te vertrekken. We zijn om
4 uur opgestaan, en om 7:45 waren de sleeën volgeladen en de keuken- en wc-tent afgebroken en konden we vertrekken. Het was een prachtige dag en door al die nieuwe sneeuw was de rit ook aangenaam en comfortabel, en om 11:30 waren we in Ny Ålesund, ruim op tijd voor het middageten.







(Dit verslag is eerder verschenen in Fylakra #2 2005)