Het afsluiten van een wetenschappelijke tekst

Gerard Vreeswijk

Disclaimer: deze handleiding geldt voor een wetenschappelijke tekst, zoals een scriptie of een artikel. De structuur en schrijfmethode van bijvoorbeeld een adviesrapport, een plan van aanpak, een tijdsplanning, en een projectverslag zijn anders.

Gefeliciteerd. Je artikel is klaar, het moet allen nog op een mooie manier worden afgesloten. Hier volgen instructies voor het afsluiten van je tekst.

Na de secties met resultaten volgen door de bank genomen de volgende secties: discussie, gerelateerd werk, en conclusie.

  1. Discussie. Terugkijken op wat je hebt bereikt. Interpreteren van je resultaten. (Wat is het belang, wat is de relevantie?) Het benoemen van beperkingen en/of tekortkomingen in je eigen aanpak. Het benoemen van beperkingen en/of tekortkomingen in je resultaten. Het bespreken van de mogelijkheden van verder onderzoek.
  2. Gerelateerd werk. Vergelijk je resultaten met de resultaten van vergelijkbaar en/of concurrerend onderzoek. Overzichtelijk (maar misschien wel een beetje stijf) is één alinea per concurrent. De retoriek is natuurlijk zo dat je op een subtiele manier naar voren laat komen dat jouw aanpak voordeliger is dan de aanpak van concurrenten. Kies je woorden zorgvuldig en overdrijf niet. Je kunt er voor kiezen alleen feitelijk te beschrijven wat je concurrent heeft gedaan. De conclusie en het oordeel over het werk van die concurrent laat je vervolgens aan de lezer over. Dat werkt vaak net zo goed.
  3. Conclusie. Lengte: een halve A4. Een conclusie is vaak niet meer dan een beknopte samenvatting van je oplossing en resultaten. De lezer is moe en wil eigenlijk alleen nog in een paar zinnen herhaald hebben wat je deed en waarom dat belangrijk was. Nog iets. Juist omdat je in de conclusie typisch “opschept” over het belang van je eigen bijdrage, is het gebruikelijk de conclusie met één of twee zinnen te besluiten waarin je bescheiden opmerkt dat de gevonden oplossing niet perfect is, dat lang niet alles van het probleem bestudeerd is, en dat er nog veel onderzoek moet worden gedaan om de kwestie volledig te begrijpen.
    Ja maar een halve A4 lijkt mij veel te kort. Geloof me, de lezer is moe, en zit (ligt) niet te wachten op visionaire verhandelingen. Wil je toch gaan filosoferen, doe dat dan in de sectie getiteld “Discussie”. De lezer kan dan zelf besluiten of hij/zij dat wil gaan lezen.

Succes! Zie ook:

Translate to en, de, fr, ru, sl, or sk.


This page last modified at Wed, 17 May 23 11:14:57 +0200.