De Italiaan Giovanni de Dondi introduceerde de Arabische astronomische klok in 1364 in Europa. Het ingenieuze mechanisme werd in de daarop volgende eeuwen een bron van inspiratie voor tal van uitvinders die allerhande, meestal analoge rekenmechanismen hebben ontworpen, varierend van rekenlinialen tot rekenrollen of -cilinders. Dat waren 'machines' waarop een routinier vrij snel berekeningen kon uitvoeren. Een nadeel was echter dat de antwoorden slechts bij benadering konden worden afgelezen. De latere rekenlinalen waren voorzien van een logaritmische schaal, in Zwitserland ontwikkeld/uitgevonden door Joseph Buerghi rond 1588. (De ontwikkeling van de Logaritme Tafel is een mijlpaal in de ontwikkeling van de wiskunde. Zonder logaritmen zou de computer veel langer op zich hebben laten wachten).
Enkele jaren later, rond 1594, ontwikkelt Lord John Napier (1550-1617) uit Merchiston (Schotland) de Natuurlijke Logaritme (ln). Hij vindt ook een soort 'mechanische' calculator uit, de zogenoemde Napier Bones (beenderen) door hemzelf Rabdologica genoemd. Ze worden ook wel de 'Rekenstaafjes van Napier' genoemd. Hiermee was het erg eenvoudig om te vermenigvuldigen.
Napier zal in zijn boek "Rabdologiae, sue Numertionis per Virgulas Libri duo" [1617] de methode uit de doeken doen hoe met deze "Napier Bones" te kunnen vermenigvuldigen en delen. In het gedeelte 'Rekenmachiens en -methoden', zal ik uitleggen hoe met de rekenstaafjes van Napier gerekend kan worden. |  | | "Napier Bones" |

|